In memorian Mihai Eminescu


Joi, 15 ianuarie 2009
159 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti

Nu te-am uitat, tipule; adica.. nu vorbesc in numele tuturor acum, insa dupa 159 de ani Eminescu inca traieste. L-am gasit in cele mai neasteptate locuri, ceea ce m-a bucurat.. insa nu l-am gasit unde m-as fi asteptat sa fie.. si asta incepe sa nu mai fie o surpriza. L-am gasit zilele trecute pe Eminescu la metrou... tarat prin noroi ce-i drept.. dar parca niciodata n-a sunat atat de bine. Un boschetar amarat s-a urcat din dristor la ultimul vagon, a ingenuncheat langa usa si nu a inceput sa colinde, sau sa se milogeasca de 11 copii acasa sau de alte probleme.. vocea lui nu ingana un vaiet de jale sau o lalaiala anemica de care suntem toti satui in locurile aglomerate.. In schimb, o caldura interioara izbucnea din vocea lui si umplea vagonul de nostalgie, de iubire, de sentiment... "A fost odata ca-n povesti, A fost ca niciodata, Din rude mari imparatesti, O prea frumoasa fata... "
Timp de trei statii, toate cele 98 de strofe au prins viata. Timp de 10-12 minute Eminescu a inviat. Timpul s-a oprit in loc, in Bucuresti, intr-un metrou.. Au durat secunde bune pana publicul incropit ad-hoc sa realizeze ca visul s-a terminat si ca "artistul" se zbatea pentru o bucata de paine.. Absolut toti oamenii care au asistat la recital si-au manifestat aprecierea, toti am dus mana la buzunar si i-am aratat ca efortul nu e in zadar, si in ciuda afiselor cum ca ei ar castiga si pana la 5000 de ron pe luna, n-am putut sa nu ne recunoastem sensibilizati.
Oke, si unde e problema? Aparent, totul a fost bine si frumos... dar trebuie sa ma intreb "DE CE?" De ce Eminescu sa traiasca in mizerie, si sa fie apreciat doar de muritorii de rand, de oamenii obisnuiti, de... "cercul nostru stramt"? De ce nu puteai sa-l reciti tu in mortii tai de pitzipoanca rujata, aranjata si siliconata care nu te urci decat in masini din seria S, X, sau Q? De ce nu puteai sa-l reciti tu, Printul Parisului, Gigolo italiano 999Euro, Idolul femeilor? Printese de bamboo care nu pot sa mestece guma si sa mearga in acelasi timp pentru ca n-au multi-tasking, sau cocalari imputiti care se sparg fara numar in fite pe banii lu' tata in limuzine si ceasuri si telefoane pe care nu stiu cum sa ti le mai bage in ochi sa le vezi! Din pacate un telefon de 5000 de euro nu scrie singur "s-au", nici "m-am".. dar pentru ASL PLS sunt suficiente 4 clase. Cu siguranta daca Eminescu scria in tiganeste popularitatea poeziilor sale s-ar fi dublat, la fel si daca salam ar scoate o lalaiala pe versurile respective..
Sper in continuare ca studiul poeziilor eminesciene nu se va limita doar la cei 12 ani de scoala plus facultatea de specialitate, si ca Eminescu va fi citit, recitat si inviat din placere, nu doar impus la ore, cursuri si seminarii, si in niciun caz marlanit in statusuri penibile de dragoste, in massuri pentru vreo frumoasa care nu si-ar da seama sau in mana marelui traducator de pe youtube care a dus Capra cu trei iezi la nivel de inima de tigan.
Sa nu uitam de unde am pornit totusi, IN MEMORIAM MIHAI EMINESCU , Luceafarul poeziei romanesti
Posted on 10:45 by Dellon and filed under , , , , , | 2 Comments »

2 comentarii:

Popic spunea... @ 16 ianuarie 2009 la 13:27

Foarte tare. Felicitari pentru articol! Iti impartasesc parerile :)

Maddie spunea... @ 10 octombrie 2009 la 21:38

Felicitari pentru articol!

EMINESCU INTERZIS. GANDIREA POLITICA
http://www.scribd.com/doc/17315210/EMINESCU-INTERZIS-POLITIC

SPRE EMINESCU RASPUNS ROMANESC LA AMENINTARILE PREZENTULUI SI LA PROVOCARILE VIITORULUI
http://www.scribd.com/doc/17315420/EMINESCU-ADEVARUL-CONFISCAT

Aceste carti sint publicate cu CopyLIBER (au copierea, traducerea, difuzarea neingradite si gratuite).

Daca aveti html-ul dezactivat: cu PASTE asezati link-ul in browser si, apoi, apasati ENTER.

Trimiteți un comentariu

 
Clicky Web Analytics